Dolar Perşembe günü euro karşısında, cuma günü açıklanacak önemli ABD enflasyon verileri öncesinde ve yatırımcıların ay ve çeyrek sonu pozisyonlarını eşitlemesiyle değer kazandı. Japon para birimi, Japonya’nın üst düzey para yetkililerinin daha fazla düşüşü önlemek için müdahale etmeye hazır olduklarını söylemesinden önce, Çarşamba günü 152 seviyesinden 1990'dan bu yana en zayıf seviyesinde işlem gören dolar başına 151,39 seviyesinde mütevazı bir zayıflık yaşadı.

Bu hafta ABD ekonomisinin ana odağı, Ocak ve Şubat ayları için beklenenden sıcak tüketici ve fiyat enflasyonu verilerinin ardından gelecek olan Cuma günü açıklanacak Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) verileri olacak. Yatırımcılar, enflasyonun yapışkan kalması ve ekonomik büyümenin güçlü kalması nedeniyle Federal Reserve’in Haziran ayında faiz indirimine devam edip etmeyeceği konusunda yeni ipuçları arayacak.

Monex USA döviz tüccarı Helen Given, bu yıl şu ana kadar beklenenden yüksek enflasyonun devam etmesinin muhtemel olmadığını ve bunun Fed’in bu yıl üç adet 25 baz puanlık kesintiye ayak uydurması gerektiğini söyledi.

Dolar, Fed Guvernörü Christopher Waller’ın Çarşamba günü geç saatlerde yaptığı, hayal kırıklığı yaratan son enflasyon verilerinin ABD merkez bankasının kısa vadeli faiz oranı hedefini düşürme konusunda ertelendiğini doğruladığı yönündeki yorumunun ardından Perşembe günü erken saatlerde yükselişe geçti. Ancak Given, bu hamlenin “biraz büyük olduğunu ve bunun aslında dünya çapında çok az akış olduğu gerçeğiyle ilgili olduğunu düşünüyorum” dedi.

ABD Hazine tahvilleri ve borsalar Kutsal Cuma tatili nedeniyle kapalı olacak ve döviz piyasalarında personel sayısının az olması muhtemel, bu da volatiliteyi artırabilir.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın da Cuma günü konuşma yapması bekleniyor. Perşembe günü yayınlanan veriler, güçlü tüketici harcamaları ve fabrikalar gibi konut dışı yapılara yapılan iş yatırımlarının etkisiyle ABD ekonomisinin dördüncü çeyrekte önceden tahmin edilenden daha hızlı büyüdüğünü gösterdi.

Avro beş haftanın en düşük seviyesi olan 1,0775 $’a ulaştı ve en son %0,39 düşüşle 1,0784 $’da işlem gördü. Pound %0,18 düşüşle 1,215 dolara geriledi. Dolar endeksi ise, Şubat ortasından bu yana en yüksek seviyesi olan 104,73’e ulaştıktan sonra %0,21 artışla 104,57’ye yükseldi.

Türkiye pavilyonu, Expo 2023 Doha'dan ödülle dönüyor! Türkiye pavilyonu, Expo 2023 Doha'dan ödülle dönüyor!

Cuma günkü enflasyon verilerinin sürpriz bir şekilde yukarı yönlü olması ve doları desteklemesi durumunda, bunun en dramatik etkisi yen üzerinde olabilir. Piyasa katılımcıları, dolar/yen cinsinden 152 seviyesi civarındaki hareketleri kısıtlayan yoğun bir seçenek kümesinin bulunduğunu ve bu nedenle bir atılımın daha önemli hamleleri tetikleyebileceğini söylüyor.

Resona Holdings’ten döviz stratejisti Takeshi Ishida, “Dolar/yen 152’ye ulaştığında, muhtemelen yukarı doğru keskin bir hareket olacağını düşünüyorum ve işte o zaman müdahale gerçekleşebilir” dedi.

Japon yetkililer Çarşamba günü para birimindeki zayıflık hakkında bir toplantı düzenlediler ve sözlü uyarılarını artırdılar; piyasayı sözlerin eylemle desteklendiğine dair herhangi bir işarete karşı tetikte tuttu. Japonya Başbakanı Fumio Kishida da perşembe günü yaptığı açıklamada, hükümetin döviz piyasasındaki aşırı hareketlere karşı herhangi bir seçeneği göz ardı etmeyeceğini söyleyerek, yendeki düşüşün abartılı olduğunu görmesi halinde Tokyo’nun piyasaya adım atma kararlılığını vurguladı.

Given, “Japonya’daki döviz yetkilileri bu konu hakkında ne zaman konuşsa, bunun yen fiyatlaması üzerindeki etkisi giderek azalıyor” dedi. “Bundan dolayı artık gerçek anlamda somut bir müdahale riskiyle karşı karşıyayız.”

Japonya 2022′de döviz piyasasına üç kez müdahale etti ve yen satın almak için doları sattı; ilki Eylül’de, ardından da Ekim’de yen dolar karşısında 32 yılın en düşük seviyesi olan 152’ye geriledi.