Dünya tarihinde ilk endüstri olarak tanımlanan değirmencilik sektörü, pandemi sonrası artan koruyucu gıda politikalarıyla tekrar dünyanın en stratejik güçleri arasına girdi. Uzun yıllardır un üretiminde ve ihracatında zirvede olan Türkiye, bu alanda önemli bir ihracat gücü haline geldi. Türkiye'nin un üretimi yapan tesislerinin ihtiyaçlarını karşılamak için gelişen un, tahıl, yem, bakliyat üretim ekipmanları ve değirmen makinaları sektörü, şu anda üretiminin %90'ını ihraç eden dev bir endüstriye dönüştü. 2023 yılında tüm ekosistemiyle yaklaşık 4,2 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşan sektör, dünya liderliğini hedefliyor. Türkiye'nin ilk ve tek, dünyanın en büyük fuarı olan İDMA, yerli üreticilerin ihracat lokomotifi olmaya devam ediyor. İstanbul Fuar Merkezi'nde 2-4 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenecek olan 10. İDMA İstanbul, 500 milyon dolarlık ihracat hedefiyle yerli üreticilere destek olurken aynı zamanda fuarla eş zamanlı olarak düzenlenecek olan 5. Uluslararası TABADER Tahıl Zirvesi ve Kongresi'ne ev sahipliği yaparak dünya tahıl, yem ve bakliyat endüstrisinin tüm temsilcilerini İstanbul'da bir araya getirecek.

Sektörün en büyük buluşmalarına imza atan İDMA, Rusya ve Endonezya duraklarından sonra anavatanına geri dönüyor. Üretiminin yüzde 90’ını ihraç etme başarısı göstererek 2023 yılında 4,2 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşan yerli un, tahıl, yem, bakliyat üretim ekipmanları ve değirmen makineleri üreticileri, 2-4 Mayıs 2024 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek 10’uncu İDMA İstanbul’da 500 milyon dolarlık ihracat hedefiyle dünya sahnesine çıkacak. Küresel pandemi sürecinde gıda güvenliği ve erişilebilirliğinin öneminin artmasıyla dikkatleri üzerine çeken tahıl, bakliyat, yem ve değirmen makinaları üreticileri en yeni teknolojilerini, tüm dünyadan binlerce ziyaretçinin katılacağı İDMA İstanbul’da sergileyecek. Yerli üreticilerle küresel pazarın diğer global oyuncularının bir araya geleceği İDMA İstanbul, 10’uncu buluşmada sektörün dünyadaki en büyük markalarını tek çatı altında birleştiren organizasyon ev sahipliği yapacak.

5. Uluslararası TABADER Zirvesi’nde Gündem; Yenilik, Teknoloji, Yapay Zeka ve Gelecek.

Bu yıl beşincisi yapılacak olan TABADER Zirvesi, özel gündem ve oturumlarla sektörün Türkiye ve dünyadaki önemli temsilcilerini ağırlayacak. Dört oturumda dijitalleşme, yapay zeka, teknolojik gelişmeler, değirmenciliğin geleceği gibi farklı konuların dünyaca tanınmış uzmanlar tarafından tartışılacağı zirve; dünya tahıl endüstrisi ve üretim tekniklerinin teknolojik boyutunun yanı sıra ekonomik, lojistik ve sosyal boyutu ele alınacak. Zirvenin özel oturumu ise “Değirmencilikte Kadın Gücü” konusu olacak. Panelistler değirmencilik endüstrisinde kadın etkisini ve sektörün başarısında kadınların rolünün altınız çizecek.

Egeli İhracatçıları, Interfresh Eurasia Fuarı ile uluslararası arenada adlarını duyuracak Egeli İhracatçıları, Interfresh Eurasia Fuarı ile uluslararası arenada adlarını duyuracak

Sektörün Türkiye’de ilk ve tek, dünyada ise en büyük fuarı İDMA, İstanbul’da 500 milyon dolar ihracat hedefiyle kapılarını açacak.

Un, tahıl, yem, bakliyat üretim ekipmanları ve değirmen makineleri üreticileri sektöründe düzenlediği başarılı uluslararası fuarlarla sektörün dünyadaki en büyük buluşmalarına imza atan İDMA fuarlarının organizatörü HAGE Grup Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Ali Kalkan; ‘Türkiye'nin tahıl işleme teknolojileri endüstrisinin ana merkezlerinden biri olması ve tarımsal ürünlere olan talebin artması beklenen Ortadoğu ve Afrika ülkelerine yakın olması, küresel pazarda en önemli aktörler arasındaki yerini pekiştiriyor. Temel gıda ihtiyacının başında gelen ve uzun süre depolanabilen tahıl ve bakliyat mahsullerini nihai tüketicinin kullanabileceği ürüne dönüştüren teknolojilerin sergileneceği İDMA, sektörün tüm paydaşlarını 10’uncu kez İstanbul’da buluşturacak. Sektörde Türkiye’nin ilk ve tek, dünyanın ise en büyük fuarı olan İDMA; üreticilerle alıcıları bir araya getiren ticari buluşmanın ötesinde bir vizyon sergileyerek, uzun yıllardır TABADER zirvelerine de ev sahipliği yapıyor. Sektördeki trendlerin, dünyadaki üretim proseslerinin ve gelecek öngörülerinin kanaat önderlerince tartışıldığı zirvede, aynı zamanda sertifikalı değirmencilik eğitimleri de veriliyor. Geçtiğimiz aylarda sektörün temsilciliğini üstlenen Değirmen ve Sektör Makineleri Üreticileri Derneği (DESMÜD) ile imzaladığımız protokol ile gücüne güç katan İDMA; dünya un, tahıl, bakliyat, yem üretim teknolojileri ve değirmencilik sektörünün nabzını tutacak.’ değerlendirmesiyle İDMA fuarlarının sektörün buluştuğu, yeni ürünlerin ve inovasyonların vizyona çıktığı bir platform olmasının yanı sıra, düzenlendiği ülkelerde gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik başlıklarında sektörün profesyonellerini bir araya getiren, ilgili sivil toplum örgütlerinin ve akademisyenlerin sorunları tartıştığı, çözüm önerilerini geliştirildiği organizasyonlar olmaya devam edeceğini vurguladı. 

Güçlü üretim ve kaliteli ürün seçenekleriyle global pazarın önemli üreticileri arasında yer alarak 1 milyar dolarlık ihracat rakamına imza atan Türkiye’nin un, yem, tahıl işleme makineleri ve değirmen üreticilerini 2022 yılında Rusya ile 2023 yılında Endonezya ile buluşturan İDMA, cumhuriyetimizin 100’üncü yılında sektörün tüm paydaşlarını anavatanı Türkiye’de ağırlayacak. 10. İDMA İstanbul, 2-4 Mayıs 2024 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek.