Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu dünya ve Türkiye ekonomisine dair Fuar Dergisi mikrofonlarımıza açıklamalarda bulundu.

Dünya ekonomisinin zorlu bir süreçten geçtiğini ve bu durumun etkilerini Türkiye’nin de hissedeceğini belirten Aslanoğlu, ‘’Jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte petrol fiyatları ve enerji fiyatlarındaki yükselişler enflasyonu daha da yukarı çekebilir. Önümüzdeki aylarda para politikasındaki sıkılaşmanın sonuçlarını görmeye başlayabiliriz. Tahminim, enflasyonun %75'lere doğru ulaşmasından sonra yıl sonunda 45-50 bandında olabileceği yönünde. Ancak, dünya ekonomisinin büyük jeopolitik risklerle karşı karşıya olduğunu ve petrol fiyatlarının 100 doların üzerine çıkması durumunda enflasyonun daha da artabileceğini göz önünde bulundurmalıyız.’’ Dedi.

 ‘’Ekonomi politikalarında sıkı para politikasını terk etmek durumunda kalırsak veya maliye politikası desteği alamazsak, zorluklarımız daha da artabilir. Şu anda aldığımız mesajlara göre, Türkiye iç talebi kısmak ve büyümeyi yavaşlatmak için sıkı para politikasını ve muhtemelen maliye politikası desteklerini kullanacak gibi görünüyor’’ ifadelerini kullanan Aslanoğlu, şirketlerin likiditenin kısıtlı olduğu ve talebin azaldığı bir döneme hazırlıklı olmaları gerektiği çağrısında bulundu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Dış ticaret açığımızda 122 milyar dolardan 92 milyar dolara gerilemeyi başardık" Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Dış ticaret açığımızda 122 milyar dolardan 92 milyar dolara gerilemeyi başardık"

Rektör, bizleri zorlu bir yılın beklediğini vurgulayarak, ‘’Enflasyonla mücadele etmek zor olabilir, ancak kararlılıkla bu zorlukların üstesinden gelebiliriz. Önümüzdeki birkaç çeyrek oldukça meydan okuyucu olabilir. Ancak, enflasyonla mücadelede kararlılık gösterirsek, 2023 ve 2024'ün ilk çeyreği gibi zorlu dönemlerin ardından yapısal reformlara ve maliye politikası desteğine daha fazla ihtiyacımız olabilir’’ ifadelerini kullandı.