Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye Bilişim Vadisi ve İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) arasında imzalanan üçlü anlaşma doğrultusunda kurulan Uluslararası Kuluçka Merkezi’nin (IIC) açılışı ICYF’de gerçekleştirildi.

Düzenlenen açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Enes Eminoğlu, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ziya Taşkent ve uluslararası girişimciler ve yatırımcılar katıldı.

G H Gtnrn Xs A A Em R I

TOBB nisan ayına ilişkin sanayi kapasite raporunu yayınladı TOBB nisan ayına ilişkin sanayi kapasite raporunu yayınladı

Toplantıda açılış konuşmalarını gerçekleştiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İslam dünyasından nitelikli ve rekabetçi girişimciler yetiştirmeyi hedeflerini açıkladı. Açılan merkezin sadece İslam coğrafyasına değil, tüm küresel girişimcilik ekosistemine hayırlı olmasını dileyen Kacır,  “Ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkarma çabamızda bizlere güç çarpanı olacak dev bir Ar-Ge, inovasyon ve yenilikçilik ekosistemi inşa ediyoruz. Sadece 4 yılda ülkemizden çıkan 7 Turcorn ve robotikten sağlığa, finansal teknolojiden yapay zekâya sayısız başarı hikâyesi, ülkemizin teknoparklarıyla, kuluçka merkezleriyle, TEKMER’leriyle, girişim sermayeleriyle, hızlandırıcı programlarıyla teknoloji girişimciliğinde bir marka olduğunun ispatı niteliğindedir. Bizler için bu başarılar, yalnızca buzdağının görünen yüzünü temsil ediyor. Ülkemizin en kıymetli hazinesi insan kaynağımıza yatırım yapmaya devam edersek, girişimlerimizi finansman kaynaklarıyla, nitelikli altyapı ve programlarla buluşturursak 2030 yılında 100 Turcorn ve 100 bin teknoloji girişimciliği hedefini gerçeğe dönüştüreceğiz.”

Takeoff Uluslararası Girişimcilik Zirvesi ve TEKNOFEST bünyesinde ilk kez geçen yıl Girişim Yarışmaları düzenlendiğini belirten Bakan Kacır, önümüzdeki dönemde de girişimcilik ekosisteminin ve bu ekosistemin kalbi konumundaki İstanbul’un marka değerini artıran çalışmalara imza atmaya devam edeceklerinin altını çizdi. Kacır, İstanbul’u teknoloji girişimlerinin global buluşma noktasına dönüştürerek girişimcilikte dünyanın ilk 20 merkezinden biri haline getireceklerini belirterek, ‘’Yakın zamanda yürürlüğe alacağımız Tech Visa da bu amaç için tasarladığımız bir program.  Program ile teknoloji alanında kritik uzmanlıklara sahip yetenekler ile yenilikçi iş modelleri ve teknolojiye dayalı çalışmaları olan uluslararası teknoloji girişimlerini ülkemize davet edeceğiz. Özellikle dost ve kardeş ülkelerden, gönül coğrafyamızdan girişimcileri, Türkiye teknoloji ekosisteminin sunduğu fırsatlar ve avantajlarla buluşturacağız. Yine İslam coğrafyasıyla birlikte tüm gönül coğrafyamızın gençlerine girişimcilik dünyasının kapılarını aralayacağız’’ dedi.

Kacır konuşmalarına şöyle devam etti:

‘’2004 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in gayretleriyle temeli atılan İslam İşbirliği Gençlik Forumu, Müslüman gençlerin özgüvenini artırmıştır. Gençlerimizin teknolojide ve girişimcilikte daha fazla söz sahibi olma gayretlerinin her zaman yanında olduk. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Bilişim Vadisi ve İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) iş birliğiyle hayata geçen ve açılışını gerçekleştirmek üzere bir arada bulunduğumuz Uluslararası Kuluçka Merkezi işte bu yaklaşımın eseridir. Müslüman girişimcilere ofis alanı, eğitim, danışmanlık, mentorluk, küresel ağ oluşturma, uluslararası programlara katılım ve yatırımcılara erişim imkânı sunan bu merkez; inanıyorum ki İslam coğrafyamızın kalkınma yolculuğuna önemli bir iz bırakacak. Finanstan e-ticarete, blok zincirden yapay zekâ ve oyuna kadar farklı teknoloji alanlarında girişimcilere küresel pazarda kendilerini gösterme fırsatı sunan Uluslararası Kuluçka Merkezi’nin gençlerimize, girişimcilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum’’

‘’Geçen yıl Türkiye’de teknoloji şirketlerine 700 milyon dolardan fazla yatırım yapıldı’’

Gerçekleşen toplantıda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu da açıklamalarda bulundu.  Türkiye’nin bölgesel rolünü güçlendiren bir hikâyeye imza atmanın amaçlandığını belirten Dağlıoğlu, geçen yıl Türkiye’de erken aşamadaki teknoloji şirketlerine 700 milyon dolardan fazla yatırım yapıldığını belirtti. Gerçekleşen bu girişimler arasında sadece Türk girişimciler olmadığını, uluslararası girişimcilerin de bulunduğunu söyleyen Dağlıoğlu, ‘’Merkezin Türkiye’ye kazandırılması Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinin mekan ve kurulum desteği ile gerçekleştiği için ayrıca mutlu ve gururluyuz” dedi.