Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, şubat ayı ihracat rakamlarını Fuar Dergisi mikrofonlarımız değerlendirdi. Gerçekleşen rakamlar ile ilgili açıklamlarda bulunan Gültepe, büyük yıkıma rağmen 11 ilde 19 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirildiğini anımsattı.

Adıyaman'da düzenlenen  'Şubat 2024 Dış Ticaret Rakamları Basın Açıklaması' toplantısında Fuar Dergisi mikrofonlarımıza konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, şubat ihracatında ilk sırada 3 milyar 130 milyon dolarla yine otomotivin yer aldığını, bu sektörü 2,6 milyar dolarla kimya, 1,5 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla çelik ve 1,3 milyar dolarla elektrik-elektronik sektörünün takip ettiğini aktardı.

İhracat rakamlarını açıklamaya deprem bölgelerinde devam edeceklerini belirten Gültepe, ''Güzel bir rakama imza attık. 21,1 milyar dolarlık. Şu ana kadar olan şubat ayındaki en yüksek rakam. Adıyaman’da olması ayrı bir anlam kazandırıyor. Özellikle deprem bölgelerinde açıklamaya çalışıyoruz. Hepsini tamamlayacağız. Antep, Hatay, Malatya gibi şehirlerde. Ben bu rakama imza atan tüm ihracat ailesini tebrik ediyorum. Gerçekten zor dönemde güzel işlere imza attılar, çok çalıştılar ve güzel rakamlara ulaştılar. Bu yılın ilk iki ayında ise afet bölgesindeki illerimizin toplam ihracatta artıya geçtiğini görüyoruz. İnşallah bu başarıyı yılın geneline de yayacağız. Geçen ay 21,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik, 2023'e göre yüzde 13,6 artıdayız'' 

TOBB nisan ayına ilişkin sanayi kapasite raporunu yayınladı TOBB nisan ayına ilişkin sanayi kapasite raporunu yayınladı

''İhracat Pazar Monitörü ihracatçılarımıza kolaylık sağlayacak''

İhracatçılara yönelik kolaylık sağlayabilecek çalışmalara devam ettiklerini açıklayan Gültepe, bu pazartesi ilk kez yayınlanacak olan TİM-İhracat Pazar Monitörü hakkında da açıklamalarda bulundu. Gültepe, ‘’İhracatçılar olarak pazarlardaki talep hareketlerini ve riskleri hesaba katmak durumundayız. Biz bu gelişmeleri artık, pazartesi günü ilk sayısını yayımlayacağımız TİM-İhracat Pazar Monitörü'nden takip edeceğiz. Türkiye'de de bir ilk olan İhracat Pazar Monitörü sayesinde firmalarımız pazarlardaki tüm gelişmeleri en hızlı ve en gerçekçi veriler üzerinden takip edebilecekler. Talep değerlendirmesi, pazarlar ile ilgili farklı sektörlerden farklı endeksler açıklayacağız. İhracatçılarımız hangi sektörün hangi talebini ne şekilde değişeceğini artı ve eksisiyle görecek çok rahat bir şekilde pazarlayabilecekler. Bundan sonra da her ay açıklamaya devam edeceğiz’’

Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından açıklanan yeni fuar destekleri hakkında da düşüncelerini ifade eden Gültepe, ''Yüzde 90 oranında bir talepte bulunduk. Çünkü bazı sektörlerimizde çift sezonlu fuarlar yapıyoruz. Sayı noktasında bizim talebimiz 12 idi ancak daha sonra da talepte bulunarak yükseltebilme ihtimalimiz var. Ticaret Bakanlığımız da bu konuda elinden geleni yapıyor. Bu yüzden çok büyük bir sorun yok, yükseltmesi tüm sektörler için bir kaldıraç etkisi yaratacaktır'' dedi.