TİM Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Bloomberg HT programında tekstil sektöründeki değişim ve dönüşümü değerlendirdi. Kileci, son yıllarda yaşanan düşüşün, sadece hammadde tedarikinden değil, tüm tekstil üretiminden kaynaklanıyor ve yaklaşık 200.000 kişilik bir istihdam kaybına yol açmış durumda olduğunu belirtti.

Sektörün dünyadaki değişim ve dönüşümden etkilendiğini üzülerek belirten Başkan,''Türkiye'nin lokomotif ve en iyi bildiği işlerden birisi olan tekstil, ciddi yatırımları olan çok önemli oyuncuları olan bir sektör. Dünyada bütün tüketim alışkanlıklarının değiştiği, önceliklerin değiştiği bir ortamda tekstil de bundan nasibini aldı. Bu sadece bizim ülkemiz açısından değil, dünya geneline bakmak gerekiyor. Dünyanın her tarafında bizden daha fazla bir düşüş var genel anlamda. Bizim rakibimiz olan ülkelerde de bu düşüş var ama bizimki kadar büyük değil. Burada esas olarak düşüşün haricinde şu anda ne yapmamız gerektiğine bakmak gerekiyor. Özellikle büyük tekstil firmalarının ciddi anlamda problemleri var. 2023 yılında 646 şirket faaliyetine son vermiş ve yaklaşık 87.000 kişilik istihdam çıkışı oluşmuş. Bu sadece hammadde tarafından değil, tüm tekstilden bahsedersek yaklaşık 200.000 kişilik bir istihdam kaybımız var'' şeklinde konuştu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, nisan ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı: 19,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik Ticaret Bakanı Ömer Bolat, nisan ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı: 19,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik

Şirketlerin kapanmasının çok büyük bir problem olduğunu ama daha büyük problemin oradaki istihdamın kalkması olduğunu belirterek sözlerine devam eden Kileci, ''Türkiye olarak en iyi bildiğimiz işlerden birisi olan tekstili ve dünyada biz tekstil konusunda ciddi söz söyleyen ülkelerden bir tanesiyiz. Bunun canlandırılması gerekiyor. Yapmamız gereken şey, bu dönüşümü kısa, orta ve uzun vadeli planlar yaparak sağlamak. Buradaki en büyük görev de devlete düşüyor. Çünkü çok önemli yatırımlarımız var, milyarlarca liralık, dolarlık yatırımlarımız var. Bunları yok saymak mümkün değil. Yeni sisteme, yeni dünya kurallarına göre üretim, finansman kurallarına göre dizayn etmemiz gerekiyor. Bugünden yarına hemen olabilecek bir durum değil. Eğer bugün belli bedelleri ödemezsek, bugün yarın çok daha büyük bedeller ödeyebiliriz.'' dedi.

Başkan, ''Şu anda iç talebe ilişkin daralma bekleniyor. Dünyanın genelindeki daralma bizde de aynı şekilde. Ama biz diğer ülkelere göre biraz daha şanslıyız. Bu konuda diğer ülkelerden birazcık daha şanslıyız. Bu daralma, içinde bulunduğumuz durum, çok çabuk geçecek bir süreç değil. Ama alınan tedbirler, uyulduğu takdirde kısa bir süre içerisinde bu işten çıkabilme şansımız var. Ancak kendi yatırımlarımızı kendi kaynaklarımızı tüm masraflarımızı belli bir seviyeye getirmemiz gerekiyor. Çünkü bu şekilde devam etme şansımız yok. Yani para bedava dahi olsa bunun yatırımını yaparken çok iyi hesap etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.