2024 yılı Mart ayı "Finansal Piyasa Özet Verileri"ne göre, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 23,4 artarak 3.2 trilyon lirayı aştı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Dış ticaret açığımızda 122 milyar dolardan 92 milyar dolara gerilemeyi başardık" Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Dış ticaret açığımızda 122 milyar dolardan 92 milyar dolara gerilemeyi başardık"

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), 2024 yılı Mart ayı "Finansal Piyasa Özet Verileri"ni açıkladı. TSPB'nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) gibi kaynaklardan derlediği verilere göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları 2023 yıl sonuna kıyasla bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 23,4 artarak 3 trilyon 210 milyar liraya yükseldi. Bu rakamın mart sonu itibarıyla 1 trilyon 802 milyar lirası bireysel yatırımcılara, 1 trilyon 408 milyar lirası ise kurumsal yatırımcılara ve tüzel kişilere ait. Veriler, yerli yatırımcıların pay senedi varlıklarının son bir yılda yüzde 95,1 oranında büyüdüğünü gösteriyor. Ayrıca, yabancı yatırımcıların pay senedi varlıklarında da hem yıllık hem de üç aylık bazda hızlı bir büyüme yaşandığı belirtiliyor.

Yerli yatırımcıların finansal varlıkları 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yılsonuna göre yüzde 8,4 artarak 24 trilyon 510 milyar liraya ulaştı. Bu dönemde yerli yatırımcıların TL mevduatları bir miktar düşerken, döviz tevdiat hesabı varlıkları ve devlet iç borçlanma senedi varlıkları artış gösterdi. Özellikle özel sektör ve kamu eurobond varlıklarında belirgin bir artış yaşandı.

Yerli yatırımcıların sermaye piyasası varlıklarının toplam finansal varlıklardaki payı artış gösteriyor. Bu yılın ilk çeyreği itibarıyla sermaye piyasası varlıklarının toplam finansal varlıklar içindeki payı yüzde 42,3'e çıktı.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin verilerine göre, yatırımcıların sermaye piyasalarına olan ilgisi artarak devam ediyor. 2024 yılının ilk üç ayında 9 şirketin halka arzı gerçekleşirken, bu arzlarla şirketlere 18,4 milyar lira kaynak sağlandı. Ayrıca, sermaye artırımları ve ikincil halka arzlarla sermaye piyasalarından 10,7 milyar lira finansman sağlandığı belirtiliyor.