Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Şubat ayında 46 ayın en düşük seviyesine inen Küresel Gıda Fiyat Endeksi'nin, Mart ayında bitkisel yağlar ile et ve süt ürünlerindeki fiyat artışlarının etkisiyle 118,3 puana yükseldiğini bildirdi.

FAO, küresel gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarını izleyen Küresel Gıda Fiyat Endeksi'nin mart ayı sonuçlarını açıkladı. Endeks, mart ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1,1 artarak 118,3 puan değerine ulaştı. Şubat ayında 117 puanla, Şubat 2021'den sonraki en düşük seviyeye gerilemişti.

Endeksin mart ayında art arda 7 aydır süren düşüşünü sona erdirerek yükselişe geçmesinde, bitkisel yağlar ile et ve süt ürünlerinin fiyatlarında yaşanan artışlar etkili oldu. Mart ayında Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, palm yağı, soya, ayçiçek ve kolza yağı küresel fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 8 yükseldi. Palm yağı fiyatları, önde gelen üretici ülkelerde mevsimsel olarak düşen üretim ve Güneydoğu Asya'daki güçlü iç talep nedeniyle artarken, soya yağı fiyatları özellikle Brezilya ve ABD'de biyoyakıt sektöründen gelen güçlü talep ile toparlandı.

Bakan Şimşek, Merkez Bankası brüt rezervlerinin 134,4 milyar dolara ulaştığını aktardı Bakan Şimşek, Merkez Bankası brüt rezervlerinin 134,4 milyar dolara ulaştığını aktardı

Tahıl Fiyat Endeksi ise ABD, Avrupa Birliği ve Rusya arasındaki rekabet nedeniyle buğday fiyatlarında yaşanan gerilemenin etkisiyle aylık bazda yüzde 2,6, yıllık bazda ise yüzde 20 düştü. Şeker Fiyat Endeksi ise martta şubata göre yüzde 5,4 gerileyerek, 2023-2024 şeker üretim tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin etkisiyle düştü.

FAO ayrıca, küresel tahıl üretim tahminini 2023-2024 dönemi için 2 milyar 839,5 milyon tondan 2 milyar 841,1 milyon tona yükseltti. Bu, bir önceki sezon üretimine göre yüzde 1,1 artış anlamına geliyor.

Bu değerlendirmeler, FAO'nun Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu'nda yer almaktadır.