Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Dünya Bankası ile güçlü bir işbirliği yürüttüğünü ve bu kapsamda gelecek 5 yıl için mali işbirliği programının başladığını duyurdu. Şimşek, "Dünya Bankası'nın Ülke İşbirliği Çerçevesi Programı, Türkiye'ye ilk 3 yıl içinde ek 18 milyar dolarlık finansman sağlayacak. Bu program, Dünya Bankası'nın İcra Direktörleri Kurulu'nda onaylanarak yürürlüğe girdi." dedi.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin enerji arz güvenliği ve işletmelerin yeşil dönüşüm sürecinin desteklenmesi amacıyla 1,5 milyar dolarlık finansman sağlandığını açıkladı.

Türkiye'nin Orta Vadeli Program çerçevesinde Dünya Bankası'ndan aldığı kaynağı, devam eden programla birlikte 35 milyar dolara çıkarmayı planladığını belirten Şimşek, Türkiye'nin dünya genelinde uygun koşullu kredi kullanan ülkeler arasında üçüncü sırada olduğunu ifade etti ve yeni programın ayrıntılarını aktardı.

Şimşek, Türkiye'nin 12'nci Kalkınma Planı hedeflerine uyumlu olarak hazırlanan programın, yüksek ve sürdürülebilir verimlilik artışı, kapsayıcı hizmetler, istihdam ve dayanıklılığın güçlendirilmesi alanlarına odaklanacağını vurguladı.

Ege İhracatçı Birlikleri’nden Nisan ayında 1 milyar 360 milyon dolarlık ihracat Ege İhracatçı Birlikleri’nden Nisan ayında 1 milyar 360 milyon dolarlık ihracat

Program kapsamında, afetlere karşı dayanıklılık, enerji, yeşil dönüşüm, iklim değişikliğiyle mücadele, ihracatın desteklenmesi, reel sektör, altyapı, lojistik, sanayi, tarım, eğitim, sağlık ve kapsayıcılık gibi birçok alanda Dünya Bankası'nın destek vereceğini belirten Şimşek, programın IBRD, IFC ve MIGA tarafından ortaklaşa uygulanacağını kaydetti.

Bakan Şimşek, program kapsamında Türkiye'ye sunulacak olan 18 milyar dolarlık finansmanın yaklaşık üçte ikisinin özel sektörün geliştirilmesinde kullanılacağını belirterek bu işbirliğinin, Dünya Bankası'nın Türkiye'nin gelecek 5 yıllık dönemine duyduğu güvenin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Şimşek, "Yeni dönemde ülkemize kaynak akışı artarak devam edecek." dedi.