Informa Markets tarafından düzenlenen ve dünyanın önde gelen mücevher fuarları arasında yer alan İstanbul Jewelry Show (IJS), kapılarını 55.kez açtı. Düzenlenen fuarda Fuar Dergisi mikrofonlarına özel açıklamalarda bulunan Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Yakın, "Sektörümüz dünyayla yarışır hale geldik, her geçen gün teknolojik olarak ve sürdürülebilir olarak kendimizi geliştiriyoruz” açıklamalarında bulundu.

1500'den fazla firma ve markanın katılımıyla İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen İstanbul Jewelry Show fuarı, mücevher koleksiyonlarını, trend tasarımlarını ve sektöre ilham olacak yenilikleri bir araya getiriyor.

G L X H Jqs Ws A A93 Yc

700’den fazla yabancı alıcının katılım sağladığı fuarda bir araya geldiğimiz Mücevher ihracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Yakın, fuar ile ilgili detaylar ve sektör hakkında özel açıklamalarda bulundu.

G L X Lb T2 W U A A6Lm I

İlk açıldığı andan itibaren ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği fuarın açılışında ihracatçı firmalara ödüllerini takdim ettiklerini dile getiren Burak Yakın, “Ticaret Bakan Yardımcımız Özgür Volkan Ağar, İstanbul Valimiz Davut Gül, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanımız Mustafa Gültepe ile fuar açılışımızı yaptık, ödüllerimizi dağıttık. Bu yıl 7 holde toplamda 30 metrekareye yakın bir fuar alanındayız. Katılımcı sayımız 700 firma, marka sayımız 1000'in üzerinde. Günün ilk saatleri çok yoğun ve tempolu geçiyor. İnşallah güzel bir fuar geçecek, sektörümüz için hayırlı bir fuar olmasını planlıyoruz” dedi.

 Fuardan beklenen hedef rakamlar hakkında konuşan Yakın, dünya çapında bakıldığında sektör olarak ilk dört içinde yer aldıklarını belirtti. Hedeflerinin yabancı alıcı ve sektörü bir araya getirmek olduğunu aktaran Başkan Yakın, sektör olarak bir kota problemi yaşadıklarını belirtti. Yakın, “Yabancı rakamlarımız 700'ün üstünde. Şu an hedefimiz yabancı alıcıyla sektörümüzü buluşturmak, ama biliyorsunuz ki genel bir kota problemimiz var altında. İnşallah bunu da aşarsak bölgemizde birinci sırada bir fuar oluruz. Genelde dünya çapında baktığımızda ilk dört içinde yer alırız. Başarılı bir fuar geçeceğine inanıyorum, zaten sektör çok iyi yerlerde ve bu fuarın etkisiyle daha iyi yerlere geleceğine de düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Dünya ile yarışır hale geldik”

Expomed Eurasia 2024: İtalyan Medikal Teknolojisi, İstanbul'da Yenilikçi Çözümler Sunuyor Expomed Eurasia 2024: İtalyan Medikal Teknolojisi, İstanbul'da Yenilikçi Çözümler Sunuyor

Fuarda ayriyeten bir holün mücevher imalatı ve makine sektörüne ayırdıklarını belirten Burak Yakın, Türkiye’nin bu alanda dünya ile yarışır halde olduğunun altını çizerek “Makine sektörümüz her fuarımızda bir hol olarak katılıyorlar. Sektörümüz teknoloji olarak da çok iyi bir yerdeyiz. Dünyaya makine satmaya başladık, mücevher konusunda da üretim konusunda makinelerimiz en üst seviyede. Zaten bakanımız da gezi sırasında şaşırdı. Makine sektörü olarak dünyayla yarışır hale geldik, her geçen gün teknolojik ve sürdürülebilir olarak kendimizi geliştiriyoruz” açıklamalarında bulundu.

G L X Lcs4 Wc A Am7 G Y

Yakın, “İhracatçılarımız dünya standartlarının üzerinde başarılı işler yapıyorlar. Tek sorun, dünya standartlarında fiyatlarına ulaşamamak. Eğer bu sorun ortadan kalkarsa sektörümüzün önü açık. 3 projemiz var, toplamda 275.000 metrekarelik bir alanda 2 sene içinde tamamlanacak. Sektör şu an yürümüyor, koşuyor ve Ankara'da sağ olsunlar konuda yardımcı olmaya çalışıyorlar. Ama kota ile birlikte bu işi daha ilerilere götüreceğimize inanıyorum”

“Acil olarak gerekli tedbirlerin alınması lazım”

Son günlerde gündeme gelen kaçak altın haberleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Burak Yakın Bakanlıktan bekledikleri talepler hakkında da konuştu. Yakın, şu ifadeleri kullandı:

“Ticaret Bakan Yardımcımız Özgür Volkan Ağar ile fuar alanında statlarımızı gezdik ve sektörü gerçekten çok iyi bilen birisi olarak katılımcı firmalarla sohbet etti. Ama bu kadar derinliğini bilmiyordu, ürünlerimize baktığında kendisi de şaşırdı, bu kadar çeşitlilik ve modelin bir arada olacağını gördüğü zaman sektörün çok ileriye gittiğini beyan etti. Sektörümüzün sorunlarını ve taleplerini bakanlığımıza Ankara'ya anlatıyoruz ama birebir dokunarak, birebir gezerek daha iyi anladılar. Sağ olsunlar, kendisi de bazı konularımızı olumlu buldu. Sektörün taleplerini yazılı olarak geçirirsek, daha hızlı bir şekilde tekrar yardımcı olacaklarını söylediler.  Kaçak kısmına gelince, dünyanın neresinde olursa olsun örnek veriyorum, geçmiş yıllarda kaçakçılık varken 200 dolardı, şu an tavan rakamı 6.000 doları gördü, şu an 3.000 dolarda. Bu rakam dünya standartlarında 3.000 ile 4.000 dolar olduğu sürece kaçakçılık artacak ve önü açılacak. Yani yurt dışından yabancı insanlar artık üstünde altın getirmeye başladı, bu ülkeye altın sokuyorlar, satıyorlar, yiyorlar, içiyorlar, buradan artı parayla gidiyorlar. Bu da ekonomimize zarar veriyor, sektörümüze ağır kayıplar yaşatıyor. Yurt dışından gelen müşterilerimiz özellikle rahatsız. İtalya'nın elinden almıştık, tekrar İtalya'ya kaptırmaya başladık. Bu yüzden acil olarak gerekli tedbirlerin alınması lazım. Ankara zaten destek oluyor ama kota ile ilgili ihracatçının önünü net bir şekilde açılması gerekiyor. Türk ihracatçısının bu işlerle uğraşmaması lazım, işimize bakmamız lazım, gücümüzü kullanmamız lazım. Yolumuz hep ileri olması lazım”

Sektörlerinin en önemli meselesi haline gelen istihdam hakkında açıklamalarda bulunan Yakın, mesleki liseler ve ara eleman konusunda ciddi bir sorunları olduğunu dile getirdi. Sektörlerinde asgari ücretle çalışan kimsenin olmadığını belirten Başkan Burak Yakın, “En ufak çırak bile 35-40.000 TL maaş alıyor. Mesleki liselere ve ara eleman konusunda ciddi sorunlarımız var. Bu sektör bu kadar değerliyken katma değerde bir sıradayız. Sadece altında katma değerimiz 3000-5000 dolarlar arasında. Kilogramda pırlanta da bunun çok daha üstünde. Ankara'daki büyüklerimizden rica ediyoruz, sağ olsunlar çok yardımcılar ama bunu biraz daha hızlandırıp, bu sektörün önündeki bu problemi kaldırmalarını rica ediyorum kendilerinden” dedi.

“En ufak fabrikamız bile haftada 15 kilo altını çok rahat üretebiliyor"

D S C06095

Yakın, “Teknoloji ve hızlılık, yani çok çabuk sektörümüz dünyaya anında adapte olup bütün sistemi değişebiliyor. Mesela İtalya'ya gittiğinizde, İtalya'da bir firma sadece içi boş yapabilir, sadece bilezik yapabilir. Bizim her tezgahımız, her atölyemiz, her fabrikamız anında sistemi değiştirip başka ürüne, başka modele geçebiliyor. Bizde sipariş hızlılığı çok önemli. Dünyanın neresine giderseniz gidin, bizdeki altına aldığımız siparişi bir hafta içinde, üç gün içinde, on gün içinde çok fazlasıyla teslim edebiliyoruz. Türkiye'de, çünkü mantık şöyle çalışıyor: hızlılık, çabuk ve devamlılık. En ufak fabrikamız bile 10 kişilik bir atölyemiz bile haftada 10 kilo, 15 kilo altını çok rahat üretebilir. Bu da bizim özelliğimizi ön plana çıkarıyor”

“Altındaki kota kesinlikle kaldırılmalı”

Son olarak sektörlerinin 2024 yılı hedeflerine değinen Başkan Burak Yakın, konuşmalarını şöyle bitirdi:

“Her zaman söylüyorum, bizim ihracata sayılan bedellerimiz var, sayılmayan bedellerimiz var. Yabancı kredi kartıyla bir satış var ya, bu bizim ülkemizde 3-4 milyar dolar civarında turist geliyor, buradan kuyumcudan, mücevherciden alışveriş yapıyor, ama bu hizmet ihracatı kısmına yazılıyor. Ülkeye giren altını sayarken milimetrik sayıyoruz, çıkışları milimetrik yapamıyoruz, bir daha gerçek var elerdir olan bir şey. Biliyorsunuz Laleli ticareti var, biliyorsunuz otobüsle giden ürünlerimiz var, biliyorsunuz Türkiye Cumhuriyetleri komşu ülkelerimiz, oradaki takıcılarımız geliyor, buradan nakit parayla deklare ederekten geliyor, ürün alıyor, gidiyor. Bunlar da ihracata sayılmıyor. Yani toplamına baktığımız zaman ihracatımız 15-16 milyar dolar, ama bizim kota devam ettiği sürece, ben ihracat buradan buraya gelebilir, böyle olabilir diyemiyorum. Çünkü ihracattaki kota olduğu sürece Mısır'a yatırımcılarımız Mısır'a gitmeye başladı, Dubai’ye gitmeye başladı. Buradaki yabancı yatırımcılar tekrardan Dubai'den gelenlere Dubai'ye gitmeye başladı. Bunları da kaybediyoruz. Yani burada önemli olan üretim yapmak, istihdam sağlamak. Bunları yapabilmemiz için, belki aynı şeyleri bir daha bir daha söylüyorum, ama altındaki kota kesinlikle kaldırılmalı. O zaman ihracat rakamları size çok rahat söyleyebilirim, her yılda çok fazlasıyla üstüne koyacağımızı, rakamlarımızı yükselteceğimizi, sektör adına söz de verebilirim”