Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) Genel Müdür Birinci Yardımcısı Kirill Komarov, Türkiye'nin ekonomisinin sağlam bir şekilde geliştiğini ve elektrik talebinin her geçen yıl arttığını belirtti. Gelecekteki enerji tüketimi artışının etkileyici olduğunu ifade eden Komarov, Türkiye'nin nükleer enerji gelişimine yönelik hedeflerinin olumlu bir adım olduğunu söyledi. 

Türkiye'nin belki 2-3 büyük santral yanında daha fazla büyük ya da birçok küçük santrale ihtiyacı olduğunu düşündüklerini dile getirdi.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) Genel Müdür Yardımcısı Kirill Komarov, Soçi'de düzenlenen ATOMEXPO-2024 Forumu'nda özel bir oturumda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Komarov, farklı ülkelerden gelen basın mensuplarının katıldığı soru-cevap oturumunda nükleer enerji sektörünü siyasi açıdan değerlendirmenin profesyonellikten uzak olduğunu belirtti. "Nükleer sektör her zaman profesyonel, güvenli ve bütün insanlığa açık olmalıdır" dedi.

Rosatom Genel Müdür Yardımcısı Kirill Komarov, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının artmasıyla birlikte daha fazla nükleer santrale ihtiyaç duyduğunu belirtti. Komarov, Türkiye'nin nükleer enerji gelişimine yönelik hedeflerinin olumlu bir adım olduğunu ifade etti. Akkuyu'nun Türkiye'deki öncelikli gündemlerinden biri olduğunu vurgulayan Komarov, bu projenin önemini ve sorumluluğunu dile getirdi. Rosatom'un Türkiye'deki nükleer santral inşaatıyla ilgili deneyimlerini paylaşan Komarov, Türk şirketlerinin nükleer sanayi konusundaki gelişimini övdü. Türkiye'de binlerce insanın nükleer santral inşaatında çalıştığını ve bu deneyimlerin önemli olduğunu belirten Komarov, Rus teknolojisi kullanılarak başka bir nükleer santral inşa etmenin önemine dikkat çekti. 

"Türk Hükümeti ile görüşemelerimiz devam ediyor."

Merkez Bankası rezervlerinde son 3 yılın en güçlü haftalık artışı gerçekleşti Merkez Bankası rezervlerinde son 3 yılın en güçlü haftalık artışı gerçekleşti

Rosatom Genel Müdür Yardımcısı Kirill Komarov, Sinop'ta planlanan ikinci nükleer santralin inşasıyla ilgili projeye ilişkin Türk hükümetiyle görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Komarov, projenin henüz görüşmelerin başlangıç aşamasında olduğunu ve detayların netleşmediğini ifade etti. Ancak Rosatom olarak Türk şirketleriyle birlikte elde edilen deneyimin ve bir sonraki nükleer santralin inşasına aktarılması için çaba göstereceklerini vurguladı.

Komarov, Türk şirketleriyle Akkuyu projesi kapsamında 5 milyar doların üzerinde sözleşme imzalandığını ve bu rakamın artacağını belirtti. Nükleer enerjiye olan talebin arttığını ve Türkiye, Mısır, Bangladeş, İran ve Çin gibi ülkelerde nükleer enerji alanında çalışmaların devam ettiğini ifade etti.